راهکارهای تقویت تمرکز حواس - عوامل مخرب تمرکز حواس در دوران کنکو
راهکارهای تقویت تمرکز حواس - عوامل مخرب تمرکز حواس در دوران کنکور
تا سال 1987 عوامل مخرب تمرکز را فقط عوامل بیرونی می دانستند؛ یعنی عواملی که حواس پنج گانه را تخریب می کند؛ مانند صدا، بو و تصویر. تحقیقی در این زمینه انجام شد و تعدادی از افراد را در اتاق آکوستیک (کاملا ساکت) قرار دادند و تمام عوامل مخرب را حذف کردند و چون افزایش تمرکز را فقط در عوامل بیرونی می دانستند، انتظار داشتند که تمرکز افراد افزایش پیدا کند.
در این آزمایش، تمرکز بیشتر افراد به جای این که افزایش پیدا کند کمتر هم شده بود و در این جا بود که تمرکز درونی هم کشف کردند. در واقع دریافتند یکی از بزرگترین عوامل مخرب تمرکز حواس افراد، مغز انسان است. حذف عوامل مخرب بیرونی زیاد سخت نیست و با رعایت نکات مطالعه برای کنکور، می توانید به راحتی عوامل مخرب بیرونی را حذف نمایید.
برای افزایش تمرکز در مطالعه و حفظ تمرکز برای کنکور به دام انداختن اولین فکر انحرافی که وارد ذهن می شود، به شدت مهم است. اگر ما بتوانیم خودمان را شرطی کنیم و اولین فکر انحرافی که وارد ذهنمان می شود را به دام بیاندازیم، می توانیم تمرکز حواس در دوران آمادگی کنکور داشته باشیم. بنابراین بهتر است قبل از شروع به مطالعه درس های کنکور، کارهای نیمه تمام خود را به اتمام برسانیم.
به هر حال در یک جمع بندی کلی، می توان گفت: بیشتر افراد به دلایل عمده زیر، با عدم تمرکز فکر و حواس در دوران آمادگی کنکور با کنکورآباد مواجه می شوند:
1. کسانی که خود را به انجام دادن کار یا مطالعه درسی کنکور مجبور می کنند؛ در حالی که تمایل درونی چندانی به آن ندارند. در این صورت تمام قوای ذهنی و روانیشان به طور خودکار از آن موضوع پرت می شود و دچار حواسپرتی می شوند. چنین افرادی ممکن است مدت ها با بی علاقگی کارهایی انجام دهند یا به دنبال درس یا رشته تحصیلی خاصی، تلاش هایی کنند و به عبارت دیگر خود را مجبور به انجام دادن آن کار یا مطالعه ببینند. اگر این وضعیت برای آمادگی کنکور هم اتفاق بیفتد، داوطلب تمرکز خود را در درس خواندن از دست می دهند.
2. فشارهای روانی نیز از عوامل عمده تشتت فکری است. بیشتر افراد زمانی که با مسأله ای مواجه می شوند، اگر معتقد باشند زمان کافی برای حل آن ندارند و یا توانایی حل مسأله و کسب توفیق را در خود نبینند، دچار نگرانی و اضطراب می شوند و در نتیجه این نگرانی ها، ترس از شکست، افکار منفی عدم اعتماد به نفس و خیالبافی های منفی گرایانه، توان عمل و ابتکار و خلاقیت را از آنان سلب می کند و به جای اینکه روی موضوع خاص تمرکز کنند، بر ترس و احتمال شکست خود تمرکز می کنند و یأس و ناامیدی بر آنها چیره شده و موجب حواسپرتی می شود. در دوران کنکور این موضوع را در نظر بگیرید و برای افزایش تمرکزتان در مطالعه درس های کنکور، از عوامل تشنج زا دوری کنید.
3. گاهی برخی حوادث و اتفاقات، فضای روانی فرد را دچار اختلال می کند (نظیر آنچه در زندگی شخصی، تحصیلی، خانوادگی، اجتماعی و اقتصادی و... رخ می دهد) و امکان تمرکز حواس را از بین می برد. در دوران کنکور بهتر است از این حوادث از بین برنده تمرکز حواس دور باشیم.
4. گاهی عدم رعایت بهداشت مطالعه و اصول و قوانین آن و بهره نگرفتن از روش مناسب مطالعه، باعث خستگی جسمی و روانی شده و آمادگی روانی لازم برای مطالعه و درس خواندن از بین می برد. در نتیجه احساس بی علاقگی و به دنبال آن عدم تمرکز حواس بر او مستولی می شود. برای آشنایی با روش درست مطالعه کنکوری و افزایش تمرکز حواس، می توانید از مشاوران تحصیلی استفاده کنید.
5. تکثر و تعدد فعالیت های فرد مخصوصاً اگر در توان انسان نباشد، باعث عدم تمرکز حواس می شود. پس سرتان را خلوت کنید و در دوران کنکور تمام همّ و غم تان را برای کنکور بگذارید .
البته این امر میسر نیست مگر با استفاده از تکنیک هایی که می خواهیم در ادامه در مورد آن صحبت کنیم.