سفارش تبلیغ
صبا ویژن

مراحل نصب تابلو برق ساختمانی

نظر

چرا باید از تابلو برق ساختمانی استفاده کنیم؟

  • برای محافظت از انسان ها در برابر خطرات برق گرفتگی و همچنین جلوگیری از وقوع حادثه برای تجهیزات الکترونیکی از تابلوهای برق استفاده می کنند.
  • فرآیند تعمیر و سرویس دستگاه های الکترونیکی با کمک تابلوهای برق آسان تر می شود.
  • با کمک تابلوهای برق، تجهیزات الکترونیکی به صورت پشت سر هم و با هزینه کمتر قرار داده میشوند.
  • تجهیزات الکترونیکی را می توان با کمک تابلوهای برق بهتر و راحت تر محافظت کرد.

تابلو برق اصلی

تابلو برق اصلی یا تابلو کنتور برق کل ساختمان از جمله مشاعات را تامین می کند. این تابلو بر روی نقشه با MDF نمایش داده می شود. در تابلو برق ابتدا کابل اصلی برق وارد شده و سپس در ساختمان توزیع می شود، این تابلو شامل یک قسمت ورودی، یک قسمت کنتور و قسمت خدمات می باشد که در زیر اطلاعات لازم را در مورد هر یک از این قسمت ها در اختیار شما قرار خواهیم داد.

قسمت ورودی تابلو برق اصلی

ورودی تابلو برق یک کابل 4 رشته ای با سطح مقطع 16 میلی متر مربع می باشد. از این 4 رشته، 3 رشته به فاز و یک رشته به PEN می رود. سه رشته ی فاز به ورودی کلید اتوماتیک متصل می شوند. خروجی کلید اتوماتیک نیز نیز ورودی فیوز شیشه ای و ورودی فیوز سکسیونری را تغذیه می کند. سپس خروجی هر فیوز شیشه ای به یک سر چراغ سیگنال و سر دیگر چراغ سیگنال به نول متصل می شود.  سگال نیرو بعد از حفاظت برای انشعاب به یک باس نیاز دارید که یک تسمه فلزی با سوراخ هایی روی آن است. سیم های ورودی و خروجی بوسیله کابلشوبر روی آن بسته می شوند و با مقره های عایق از تماس باس بار با بدنه تابلو محافظت می شوند. مسِولیت این قسمت برعهده اداره برق  است و توسط این اداره پلمپ می شود.سیم چهارم که به عنوان سیم حفاظتی-خنثی عمل می کند ابتدا باید به شینه‌ی زمین وصل شود و سپس به سمت شینه‌ی نول برود. طراحی تابلو برق شغلی پردرامد محسوب میشود اگر علاقه مند به یادگیری حرفه ی پردرامد هستید پس در دوره های آموزش طراحی برق ثبتنام کنید!

قسمت کنتورتابلو برق اصلی

کابل اصلی پس از ورود به ساختمان، از قسمت پایین وارد تابلو و بعد وارد کلید فیوز که از نوع قابل قطع شدن زیر بار است می‌شود. تعداد مترهای این تابلو بر اساس تعداد واحدهای مسکونی ساختمان تعیین می شود، به عنوان مثال در یک ساختمان 3 طبقه که در هر طبقه یک واحد آپارتمان وجود دارد، 4 کنتور در تابلوی اصلی قرار می گیرد.

یکی از این 4 کنتور برای تابلوی عمومی و 3 کنتور دیگر برای هر یک از واحد ها است. اگر کنتور واحد ها تک فاز باشد تابلو برق خانگی هم تک فاز و اگر ساختمان دارای آسانسور باشد تابلو برق عمومی سه فاز خواهد بود  و در وسط تابلو برق ساختمان مدارهای برق می باشد. در این قسمت کنتاکتورها نصب شده و خروجی هر کلید فیوز وارد کنتور می شود.

توجه داشته باشید که در زمان اتصال فاز به کنتورها لازم است بار فازها متعادل شود. همچنین نام فاز در کنار هر خط ورودی به کنتور درج شده باشد به همین دلیل است که برخی از کنتور ها از رله کنترل فاز استفاده می کنند.

رله کنترل فاز وظیفه محافظت از مدار در برابر افت ولتاژ، اضافه ولتاژ، عدم تقارن و توالی فاز را بر عهده دارد. محل نصب رله کنترل فاز در ابتدای مدار و بعد از فیوز می باشد که لازم است برای هر واحد یک شینه نول در تابلو برق اصلی نصب شود. علاوه بر این، شین نول باید روی مقره قرار گیرد.

اگر برای هر واحد یک شینه نول نصب نشده باشد، باید از محافظ جان در تابلو مینیاتوری هر کدام از واحد ها استفاده شود. در چنین شرایطی لازم است سیم ها و کابل ها را به شینه نول پیچ کنید. توجه داشته باشید که شینه ارت باید مستقیماً روی تابلو نصب شود و محل نصب شینه نیز نباید هیچ رنگی داشته باشد. یعنی اگر تابلو برق دارای رنگ باشد، لازم است که رنگ قسمت اتصال شینه ارت به تابلو کاملا پاک شود. در غیر این صورت به دلیل عایق بودن رنگ اتصال مناسبی انجام نمی شود. بدنه تابلو های فلزی باید ارت باشد.

ضمناً خروجی کنتور هر آپارتمان باید به کلید مینیاتوری همان واحد متصل شود. در ضمن کلید سه فاز متعلق به تابلو مشاعات است و خروجی آن باید یه تابلو مشاعات وصل شود، از دسته بندی برای اتصال سیم ها به شینه استفاده کنید. برای این که سیم کشی های داخل تابلو منظم شوند از بست کمربندی استفاده کنید. به یاد داشته باشید که هنگام سیم کشی کابل ها و سیم ها را برچسب بزنید.برای آموزش طراحی تابلو برق فقط کافیست در سایت فنون برق ثبتنام کنید!

تابلو برق مشاعات

از انواع تابلو برق ساختمان می توان به تابلو برق عمومی یا تابلو برق مشاعات اشاره کرد که برای برق رسانی به قسمتی از ساختمان که تمامی ساکنین مجتمع مسکونی یا مجتمع تجاری بطور مشترک از آن استفاده می کنند .مثلا می توانیم راه پله، پارکینگ پشت بام و حیاط را مشاعات در نظر بگیریم.

اجزای تشکیل دهنده تابلو برق ساختمانی

تابلوهای برق استاندارد دارای تجهیزات و ابزارهای متنوعی هستند. هنگام سفارش تابلوهای برق باید نوع فیوز، سوِیچ، کلید، چراغ، تجهیزات کنترلی، تجهیزات حفاظتی و سایر موارد را به دقت بررسی کنید. معمولا شرکت های معتبر و حرفه ای در هنگام مونتاژ محصولات خود از تجهیزات با کیفیتی استفاده می کنند که باعث افزایش طول عمر دستگاه و تضمین کیفیت آن می شود.

تابلو برق اسانسور

نوع دیگر تابلو برق ساختمان تابلو برق آسانسور و تابلو برق صنعتی می باشد. برای طراحی تابلو برق آسانسور رعایت نکاتی ضروری است.

لازم است تابلو برق آسانسور روی نقشه ترسیم شود.

تابلو برق آسانسور مستقیماً به تابلو برق مشاعات متصل می شود.

در صورت استفاده از دیزل ژنراتور در مجتمع های مسکونی یا تجاری، کابل های تغذیه آسانسور باید ابتدا به تابلوی ATS و سپس به تابلو برق آسانسور متصل شود.

برق لوازم الکتریکی چاهک آسانسور توسط تابلو برق آسانسور تامین می شود.

این تابلو باید در محل مناسبی در موتورخانه آسانسور نصب شود. مراقب باشید آن را پشت درب موتورخانه قرار ندهید.

ورودی تابلو برق آسانسور از طریق کابل سه فاز مناسب بنا به تقاضا و با کلید مینیاتوری می باشد.

 مراحل نصب تابلو برق ساختمانی

نحوه نصب تابلو برق ساختمان یکی از سوالاتی است که برای تعداد زیادی از افراد به خصوص برق کاران بسیار مهم است. این کار یکی از اساسی ترین فعالیت های یک مهندس برق محسوب می شود. نصب هر نوع تابلو برق مراحل و روش خاص خود را دارد و تابلو برق ساختمان نیز از این قاعده مستثنی نیست و نصب آن بر روی دیوار قوانین خاص خود را دارد. دوره آموزش طراحی تابلو برق در آموزشگاه فنون برق شما را به یک تکنسین حرفه ای برق تبدیل میکند! در این قسمت از مقاله شما را به طور کامل و به تفصیل با مراحل نصب تابلو برق ساختمان آشنا می کنیم:

محل نصب تابلو برق یکی از مهم ترین مواردی است که ابتدا باید آن را بررسی کنید. بسیاری از ویژگی های تابلو برق ساختمان به این عامل و محل نصب آن بستگی دارد. پس از بررسی محل نصب تابلو برق ساختمان می توانید با توجه به آن قضاوت کنید که از تابلو برق دارای IP استفاده کنید یا تابلو برق غیر IP دار.

حال باید نوع دیواری که قصد نصب تابلو را روی آن دارید را به دقت بررسی کنید. همچنین باید به متراژ و محیط مجموعه ای که قصد نصب تابلو برق ساختمانی را دارید نیز توجه کنید. سپس می توانید تصمیم بگیرید که تابلو برق توکاربرای نصب بهتر است یا تابلو برق روکار.

حال اگر با شرایطی مواجه شدید که نیاز به استفاده از تابلو برق توکار دارید، قبل از هر اقدامی باید محل آن را مشخص کنید تا در انجام کار با مشکل مواجه نشوید. هنگام انتخاب محل مناسب برای تابلو برق ارتفاع مناسب را در نظر بگیرید تا تابلو برق شما به مشکل نخورد.

به طور کلی تابلو برق های فلزی بسته به جنسیت خود به ابزار خاصی برای نصب نیاز خواهند داشت. اگر قصد استفاده از تابلو برق با صفحات فلزی را دارید، قبل از شروع فرآیند نصب، وزن و ضخامت را در نظر بگیرید. بنابراین با توجه به این عناصر می توانید بهترین ابزار را برای نصب آن انتخاب کنید. ضخامت تابلوهای فلزی معمولا از اعداد 1، 1.25، 1.5، 2 و 2.5 انتخاب می شود.

امکان دسترسی آسان به قطعات موجود در تابلو برق و همچنین باز شدن آسان درب آن از مهم ترین نکاتی است که باید به آن توجه کنید. اگر مکان مناسبی را برای نصب تابلو برق ساختمان انتخاب نکرده اید، مطمئن باشید در این مرحله با مشکلاتی مواجه خواهید شد.

اجزای موجود در تابلو برق بیش از هر چیز دیگری مهم هستند. قبل از نصب تابلو برق، باید قطعات را مشخص کنید. شما باید دقیقا بدانید که برای چه کاری از تابلو برق استفاده می کنید و بر اساس آن بهترین تصمیم را بگیرید و مناسب ترین قطعات را انتخاب کنید.