متا دیسکریپشن و اسنیپت نتایج جستجو
متا تگ توضیحات (متا دیسکریپشن) چیست؟
به شکل ساده می توانیم بگوییم که متا دیسکریپشن (Meta Description) در واقع متا تگیست که در آن به توضیحات مختصری درباره موضوعیت صفحه می پردازیم. این توضیحات در صفحه نتایج جستجو و زیر عنوان صفحه قرار می گیرند. در مطلب دیگری به نحوه نوشتن عنوان صفحه پرداخته ایم.
چرا متا دیسکریپشن در سئو مهم است؟
در دوران طلایی سئو، متا دیسکریپشن از اجزا بسیار مهم بهینه سازی بود. آیا این متا تگ به رتبه سایت کمکی می کرد؟ گوگل به دفعات تکرار کرده است که متا تگ توضیحات به عنوان یکی از فاکتورهای رتبه بندی صفحات سایت ها نمی باشد.
مطالعاتی که اخیرا توسط وب سایت Yoast انجام شده نشان می دهد که گوگل به صورت اتوماتیک به به ساخت متا دیسکریپشن های مختلف می پردازد. این متا دیسکریشن با آن چیزی که وبمستر سایت در صفحه تعیین کرده است، کاملا متفاوت می باشد.
مهم نبود که متا دیسکریپشن نوشته شده توسط کاربر، کوتاه یا بلند بود. همینطور وجود کلمه کلیدی در آن نیز اهمیتی نداشت، در هر صورت گوگل در شرایط مختلف متا دیسکریپشن های متفاوتی را می ساخت.
در دو سوم آزمایش های Yoast، گوگل جمله ای از پارگراف های ابتدایی صفحه را به عنوان متا دیسکریپشن انتخاب نمود. البته این مسئله به این معنا نیست که گوگل رفتار مشابهی در سایت شما خواهد داشت. در واقع این نتیجه نشان می دهد که گوگل تمرکز بیشتری در استفاده از مقدمه صفحه به عنوان متا دیسکریپشن دارد.
مطمئنا ملاحضات دیگری نیز جدا از مسائل مرتبط با سئو، در انتخاب متا دیسکریپشن وجود دارد. در زمینه سئو، متا دیسکریپشن می تواند موجب افزایش کلیک، ترافیک، نرخ تبدیل و درامد سایت شود:
- افزایش نرخ کلیک سایت در نتایج جستجو: شواهدی وجود دارد که نشان از ارتباط مستقیم یک متا دیسکریپشن بهینه با افزایش نرخ کلیک دارد.
- افزایش ترافیک: افزایش نرخ کلیک به واسطه بهینه سازی متا دیسکریپشن، منجر به افزایش ترافیک سایت می گردد.
- افزایش نرخ تبدیل: متا دیسکریپشنی که با موضوع صفحه کاملا در ارتباط بوده، برای کاربران جذاب است و همچنین مطابق با خواسته اصلی کاربران نوشته شده است، می تواند منجر به افزایش قابل ملاحظه نرخ تبدیل گردد. علاوه بر این شواهدی وجود دارد که با افزایش نرخ کلیک و ترافیک سایت، گوگل نیز به ارتقا رتبه آن می پردازد. همین اواخر ریاست گوگل در کانادا اعلام کرد که زمان حضور کاربران در سایت پس از کلیک بر روی آن (dwell time) از جمله فاکتورهای رتبه بندی محسوب می شود.
متا دیسکریپشن و اسنیپت نتایج جستجو
بعضی از افراد به صورت ناخواسته دو مفهوم متا دیسکریپشن چیست و توضیحات نمایش داده شده در نتایج جستجو (اسنیپت نتایج جستجو) را به جای یکدیگر به کار می برند. اما متا دیسکریپشن و اسنیپت نتایج جستجو (search snippet)، دو چیز کاملا جدا از هم هستند.
متا دیسکریپشن یک تگ HTML است که شما بر روی آن کنترل داشته و می توانید دست به ساخت و بهینه سازی آن بزنید.
اما اسنیپت نتایج جستجو، توضیحاتیست که گوگل از صفحه شما انتخاب کرده و آن را در نتایج جستجو و زیر عنوان صفحه نمایش می دهد. این توضیحات می تواند همان توضیحات درج شده در متا دیسکریپشن بوده یا اینکه گوگل به صورت اتوماتیک دست به تولید توضیح متفاوتی بزند. در حقیقت می توان گفت که این قسمت در کنترل گوگل قرار دارد.
چرا گوگل حتما متا دیسکریشپن نوشته شده توسط شما را نشان نمی دهد؟ گوگل بسته به عبارت مورد جستجو توسط کاربر، دست به تولید توضیحات متفاوتی برای صفحات وب می زند که ممکن است کاملا متفاوت از متا تگ توضیحات شما باشد. این مورد هم چیز جدیدی نیست. گوگل سالها پیش اقدام به اتوماسیون این قسمت زده است.
طول بهینه و پیشنهادی برای متا دیسکریپشن چیست؟
سالهاست که محدود کردن متا دیسکریپشن تا 160 کاراکتر یکی از استانداردهای سئو در این زمینه بوده است. البته این مقدار بسته به طول محتوای این بخش میتواند ماکسیمم بین 155 الی 165 کاراکتر باشد.
علت این بهینه سازی نیز این است که کل محتوای متا تگ توضیحات در نتایج جستجو نمایش داده شده و مقداری از آن محو نشود. این راهکار از افزایش بانس ریت نیز جلوگیری می کند.
در سال گذشته گوگل طی اعلامیه ای بیان کرد که از این پس ماکسیمم طول متا دیسکرپشن 300 کاراکتر خواهد بود. این مقدار دوبرابر چیزی بود که تا آن زمان رایج بود.
وب سایت MOZ پس از آن تحقیق جامعی در این زمینه انجام داد و تأیید کرد طول ماکسیمم متا تگ دیسکریپشن به 300 کاراکتر افزایش پیدا کرده است. اما گوگل به سرعت حرف خود را پس گرفت و مجددا به محدودیت 160 کاراکتری بازگشت.
اما این تغییرات در سئو چه معنایی دارد؟
به حرفهای سخن گویان گوگل گوش کرده و به باید ها و نبایدهای آنان توجه کنید، اما دقت داشته باشید که راهکاری را بدون آزمایش در حجم بالا اجرا نکنید. همواره به تست آنچه که آنها میگویند و آنچه که نمیگویند بپردازید. در نتیجه راهکاری را که در سایت شما قابل اجراست را انتخاب کنید.